De reus waar David niet van kon winnen

Henk Stoorvogel - 09-08-2020
KIJK
LUISTER
Henk Stoorvogel spreekt vandaag over 'De reus waar David niet van kon winnen'

Lezen 2 Samuel 21: 15-17

Israël voert, onder aanvoering van David, oorlog tegen de Filistijnen en David, de geliefde en sterke held, raakt uitgeput. En dan komt de reus Jisbibenob, sterk en tot de tanden bewapend, al is het wel belangrijk om op te merken dat Goliath destijds groter en sterker was, diens speerpunt woog al meer dan de hele speer van deze Jisbibenob. En tóch dreigt deze laatste David te doden.
Abisai komt David te hulp, hij redt hem van deze reus en dat is een keerpunt in Davids leven. Zijn mannen merken dit ook op en vragen David of hij wil veranderen van strijder tot symbool, tot baken van licht voor het volk.
Een nieuwe tijd breekt aan: David is nog steeds belangrijk, maar niet meer als strijder.

Mogelijk zit jij ook in een fase van verandering, heb je hulp nodig om je (zwakkere) reuzen te verslaan. Als je van strijder een baken wordt, hoe ga je dan verder?
In 2 Samuel 11: 1-2 lezen we hoe David het leger ten strijde stuurt, zelf thuisblijft en dat gaat niet goed. Hij wordt lusteloos en heeft teveel vrije tijd. Op zo'n keerpunt in je leven, in je gebrokenheid, ben je kwetsbaar voor de duisternis.
Zo ook David. Hij, die het licht van Israël moest zijn, komt in diepe duisternis terecht. Hij ziet een mooie vrouw en dan speelt zich MeToo in optima forma af. David misbruikt zijn macht, liegt, gaat vreemd en begaat daarvoor zelfs een moord.
Dit wordt wel samengevat in het acroniem 'HALT': Hungry, Angry, Lonely, Tired. Ben je hongerig, boos, eenzaam of moe, dan kun je wegglijden in duisternis.
Hoe kom je daar weer uit? Misschien is de kern van het antwoord wel dat je durft te blijven bidden (evt. met hulp van vrienden).

Zit jij in een fase van verandering of zie je op tegen wat komt, lees dan in 2 Samuel 22:29 het prachtige gebed van David:
'U bent mijn lamp Heer, U Heer, verlicht mijn duisternis'. Als je radeloos of verdrietig bent is dit een geweldig gebed: schijn Uw licht in mijn angst, mijn hoogmoed, mijn radeloosheid en help me terug te keren naar U. Als jij tegen een fase van verandering opziet, bidt dan dit gebed. Als jij eerlijk wordt tegen God over jouw duisternis, gaat er iets gebeuren!

In 2 Samuel 23:4 staat hoe Gods licht dan gaat schijnen, hoe wij daardoor ons licht kunnen laten schijnen en zo ook jongere mensen kunnen helpen.
Op een keerpunt in je leven kun je jezelf verliezen in duisternis.....of je kunt het gebed van David bidden en God vragen of Hij het licht in je duisternis wil zijn.


GERELATEERDE PREKEN

Eert uw (hemelse) vader
SERIE: Preken
16-08-2015 | Petra Meeuwsen-Van Harten
In je gebrokenheid God ontmoeten
SERIE: Preken
23-08-2015 | Kees Kraayenoord
God gebruikt onze gebrokenheid om anderen heel te maken
SERIE: Preken
30-08-2015 | Cees van Harten
More of You
SERIE: Preken
06-09-2015 | Kees Kraayenoord
Wij zullen de Heer dienen
SERIE: Preken
13-09-2015 | Cees van Harten
Worden wie je bent
SERIE: Preken
20-09-2015 | Kees Kraayenoord

[ Toon alles van de serie "Preken" | Toon meer van Henk Stoorvogel ]