GROW - Harthorend: groeien in luisteren

Ieder mens heeft het verlangen om gehoord en begrepen te worden. Er zijn overal, maar zeker ook in de kerk, mensen nodig die ruimte maken voor anderen. Mensen die luisteren naar het hart van de ander. Maar je kunt niet luisteren naar een ander als je niet eerst hebt leren luisteren naar jezelf. Groeien als luisteraar, daar gaan deze avonden over.

Duur
4 avonden, waarvan 2 inspiratieavonden en 2 verdiepingsavonden

Inhoud

Tijdens de eerste twee avonden gaan we het hebben over twee kernthema’s van het luisteren:

1. Luisteren naar jezelf

Luisteren is aandacht schenken, interesse hebben, begaan zijn, overwegen, waarderen, erkennen, geraakt worden… accepteren. Maar als jij vooral druk bent met jezelf, is het lastig ruimte maken voor die ander. Daarom beginnen we heel dichtbij. Bij jou, namelijk. Aan de hand van een situatie uit jouw leven die veel bij je opriep begeleiden we jou door de oefening ‘Luisteren naar jezelf’. We inventariseren welke stemmen er allemaal bij jou om aandacht riepen, welke emoties die stemmen kleurden en waarom die emoties er precies waren.

2. Luisteren = geven 

Luisteren is erkenning geven. Daarom doet het mensen ook zo goed als wij naar hen luisteren. De intensiteit waarmee je luistert naar de ander, zegt iets over de diepte (het niveau) van erkenning. Er zijn als het ware verschillende lagen van luisteren:  

  • De ruimte geven om te spreken
  • Horen wat de ander zegt
  • Proeven met welk gevoel of vanuit welke overtuiging de ander iets zegt
  • Het verhaal begrijpen vanuit wie die ander is
  • De ander aanvaarden zoals hij of zij is

Voorwaarde voor echt luisteren is dat we open durven te staan voor wat er echt is, ongeacht wat dat is. In deze avond zoomen we in op wat jouw vooral in de weg kan staan om erkenning te geven. Namelijk jouw oordelen, angsten en eigen behoeftes. We onderzoeken met elkaar een oordeel wat jij hebt over iemand anders en leggen uit waar oordelen vandaan komen. 

Als je tijdens deze eerste 2 avonden geïnspireerd bent en je wilt je verder verdiepen in het luisteren en verder groeien als luisteraar, dan kun je je aanmelden voor de beide verdiepingsavonden.  
Tijdens de verdiepingsavonden willen wij ons vooral richten op het oefenen met erkenning geven. Als Nederlanders zijn we supergoed in het stellen van vragen of het oplossen van andermans problemen. Wij helpen je om op een andere manier je gesprekken in te gaan. Aansluitend op wat er al ís bij de ander.
 

Praktische info

Waar is het?    De Basiliek
Op welke data?    6 en 20 februari 2019 inspiratie*  |  6 en 20 maart 2019 verdieping**
Welke tijden?   20.00 – 22.00 uur; koffie vanaf 19.30 uur in de Basiliek
Wie leidt de avond?     Ivo IJsselstijn, Harry van de Pol 
Wat kost het?        Deelname is gratis

Maximum aantal deelnemers:
* Inspiratie 250 personen voor de inspiratie (aanmelden in niet nodig)
** Verdieping 20 personen voor de verdieping (aanmelden is niet meer mogelijk)