Blog Arjen ten brinke - Kleed de naakten

Kleed de naakten….. Wanneer ik aan dit thema denk gaan mijn gedachten onherroepelijk uit naar Mark…..een collega van mij uit de Filipijnen.  Naast mijn werk als voorganger van Mozaiek033 ben ik ook nog steeds verbonden aan International Justice Mission (IJM), een christelijke mensenrechtenorganisatie die wereldwijd strijdt tegen slavernij en o.a. kinderen en vrouwen bevrijdt uit seks-slavernij. Voordat Corona kwam was ik voor IJM op de Filipijnen en ontmoette daar Mark…De ontmoeting met hem zal ik mijn hele leven nooit meer vergeten. 

Dit bericht is geplaatst op 17-02-2021

Na een indrukwekkend bezoek aan een shelter waar jonge meisjes verblijven die bevrijd zijn uit bordelen komen we weer terug op het kantoor van IJM Cebu. We gaan door een aantal deuren en komen in een kleine kamer. Daar staat Mark. Kleine Filipijn, midden dertig, vale spijkerbroek, te groot shirt, een klein zwart sikje en gymschoenen. Als je niet beter zou weten zou je denken dat hij rechtstreeks van de straat komt. Maar niets is minder waar.

Mark is een van de undercovermedewerkers van IJM Cebu. Hij zal ons vanmiddag meenemen de stad in. Voordat hij dat doet legt hij uit hoe hij met zijn undercoverteam te werk gaan. Ik ben onder de indruk van zijn verhaal. Zo professioneel. Na een half uur lopen we naar de achtertuin en stappen we in een geblindeerd busje. We rijden de stad in en onderweg geeft Mark ons een update.

Een aantal jaren geleden stonden jonge meisjes aan de kant van de weg. Ook jongetjes trouwens. Iedereen die wilde kon de kinderen meenemen. Voor seks. Ze stonden niet alleen aan de weg maar zaten ook vast in bordelen. Maar door optreden van Mark en zijn team zijn vrijwel alle bordelen in de stad gesloten. Mark vertelt ons dat hij de afgelopen jaren 5000(!) meisjes heeft kunnen bevrijden.
Na 4 jaar IJM in Cebu werden er 79% minder kinderen verhandeld voor seks!

Tegenwoordig moet Mark met zijn team werken tegen cyberseks. In bepaalde delen van de stad rijden we door straten waar Mark de huizen aanwijst waar kinderen in de leeftijd van 3 maanden tot 21 jaar worden misbruikt en verkracht voor de camera. Ze worden misbruikt met messen, scharen en colaflesjes, En aan de andere kant van de camera, achter hun computer zitten Westerse mannen....Mannen uit Nederland, Duitsland, Engeland, Amerika….
Hij weet dit doordat hij 400 informanten in de stad gemobiliseerd heeft en er op de daken van die huizen/huisjes witte antennes staan.

Mark wijst ons huizen waar de luiken en de deuren dichtzitten en vertelt vol passie dat er kinderen worden vastgehouden maar vooral ook dat ze keihard werken om deze kinderen zo snel mogelijk te bevrijden en de daders te arresteren. Het gaat maar door. Uren lang, wijst Mark ons het ene na het andere huis aan. Huizen waar kinderen nog vast zitten en huizen waaruit kinderen bevrijd zijn. Daar zaten kinderen vast. Maar we hebben ze kunnen bevrijden. En daar, en daar, en links en rechts en op die hoek, en daar op die hoek.

 In het busje wordt het steeds stiller. We vechten tegen onze tranen.

Mark vertelt onderweg na enkele vragen van onze kant dat Mark niet zijn echte naam is. Niemand weet wat hij doet. Bijna niemand kent zijn echte naam. Alleen zijn vrouw en een paar intimi. Hij heeft 5 verschillende namen. Bij zijn bruiloft konden er nauwelijks foto's gemaakt worden. Toen zijn vrouw 1 foto van hun bruiloft op Facebook plaatste moest Mark 'eruit' geknipt worden. Als ze naar de kerk lopen op zondag loopt hij 200 meter achter zijn vrouw aan.
Mark mag niet herkend worden. 's Nachts is hij undercover, en overdag werkt hij achter zijn computer.

'Mark', vraag ik, 'waarom doe je dit? Dit is toch niet vol te houden?’ 

Hij antwoordt: ‘Omdat ik Jezus volg..’ 

Ik kan mijn oren bijna niet geloven? Is dát de reden waarom hij doet wat hij doet? '

‘Omdat ik Jezus volg…’ 

Mark bevrijdt met gevaar voor eigen leven samen met zijn team en lokale politie kinderen en jonge vrouwen uit cyberseks-bordelen ‘omdat hij Jezus wil volgen..’ 

Een paar dagen later ben ik zelf getuige van een reddingsoperatie die de politie doet naar aanleiding van undercoverwerk van Mark en zijn team. Zo’n twintig meisjes en jonge vrouwen worden uit een bar gered. Ze hebben nauwelijks kleren aan…bijna naakt….
De nazorg-medewerkers van IJM vangen de vrouwen op en kleden hen met kleden voordat ze in busjes worden gezet en naar een geheime locatie worden gebracht. 

Mark is voor mij een voorbeeld dat geen enkel onrecht in deze wereld niet bestreden kan worden. Edmond Burke, een bekend filosoof zei: ‘ Alles wat nodig is voor het kwaad om te overwinnen is wanneer goede mensen niets doen.’ 

Wat mij het meest is bijgebleven van alles wat meemaakte op de Filipijnen is dat Jezus te vinden is op de meeste duistere plekken die je je nauwelijks kunt voorstellen.

Ik zag Jezus in Mark. 
Ik zag Jezus in de bevrijdde kinderen. 
Toen ik hun pijn, kwetsbaarheid, angst en verdriet zag dacht ik aan Jezus.

Hij werd kwetsbaar. 
Hij was arm.
Hij stierf naakt. 

Jezus identificeert zich met mensen die arm, angstig, kwetsbaar en naakt zijn. 

Nooit eerder heb ik de woorden van Jezus uit Mattheus 25 zo concreet voor mijn ogen zien gebeuren als na mijn bezoek op de Filipijnen:

‘Ik was naakt en jullie hebben Mij gekleed..’

Zie ook

Leesrooster dag 27 - 19 maart
19-03-2021
Leesrooster dag 26 - 18 maart
18-03-2021
Leesrooster dag 28 - 20 maart
20-03-2021