Hoop voor Marsabit

Marike en Martijn Schippers wonen met hun gezin in Veenendaal, zijn deel van Mozaiek0318 en lid van de projectgroep Mozaiek Kenia. Beiden hebben een hart voor kinderen. Door zowel werk als privé raakten zij al meerdere malen betrokken bij hulpprojecten in Kenia. Toen zij hoorden van het Kenia-project in Mozaiek, was hun enthousiasme dan ook direct gewekt. Nieuwsgierig hoe dit project met Compassion is opgezet? Lees dan snel verder!

Dit bericht is geplaatst op 17-06-2020

Tekst: Marike Schippers
Fotografie: Compassion

Hoe werken Compassion en Mozaiek voor Marsabit? 
In overleg met Compassion heeft Mozaiek besloten om zich te richten op Kenia, specifiek de regio Marsabit. Een nieuw project wordt altijd gestart in samenwerking met een bestaande lokale kerk, in dit geval Citam Church. De kosten voor het starten van dit project lagen rond de €20.000,-. Van het plan tot aan de daadwerkelijke start duurde ongeveer twee jaar. Er zijn 200 kinderen in dit project ingeschreven. 

Voordat Mozaiek instapte, heeft Compassion de kosten voorgefinancierd. Denk hierbij aan personeelskosten, registratie van kinderen, onderwijsfaciliteiten, een computer, keukenfaciliteiten, meubilair en medische checks van de kinderen. In februari 2019 zijn deze voorzieningen gerealiseerd. In het najaar van 2019 hebben de Mozaiekgemeenten voor 560 kinderen een sponsor gevonden; veel meer dan de 200 kinderen waarvoor een sponsor werd gezocht. Uit bestaande projecten in dezelfde regio en de nabijgelegen regio Isiolo zijn nog 360 kinderen verbonden aan sponsors uit de Mozaiekgemeenten. 

Daarnaast hebben de Mozaiekgemeenten samen € 25.000,- ter beschikking gesteld voor het project Marsabit. € 20.000,- is gebruikt om de projectstart te financieren. De resterende € 5.000,- is gebruikt voor worship (o.a. muziekinstrumenten) voor Citam Church. 
Op dit moment inventariseert de lokale staf van Compassion Kenia waaraan verder behoefte is. Om deze behoeft en in kaart te brengen, hebben de medewerkers in Kenia voor 2020 een richtbedrag nodig, zodat zij een voorstel kunnen doen. Uitgangspunt daarvoor is € 100.000,-. Beide gemeenten slaan de handen ineen om samen € 45.000,- in te brengen. Voor de resterende € 50.000,- hopen we ondernemers te verbinden aan deze missie. De verdeelsleutel voor de verdeling van deze inkomsten: vijftien procent voor worship, vijftig procent voor water en vijfendertig procent voor scholing. 

Armoede is de ergste vorm van geweld 
Wij zien armoede vaak als een materialistisch probleem en geven dit weer in cijfers. Toch is armoede veel meer dan het gebrek aan geld of spullen. Mahatma Gandhi zei eens: “Armoede is de ergste vorm van geweld.” Armoede kruipt je ziel binnen. Als je weinig van waarde hebt, denk je dat je van weinig waarde bent. Als je niets verdient, denk je dat je niets verdient. Armoede is een verschrikkelijke keten die vaak nauw verbonden is met opvattingen van anderen over jouw situatie, religieuze verzinsels en machthebbers die hun positie niet willen verliezen. 

"ALS JE WEINIG VAN WAARDE HEBT, DENK JE DAT JE VAN WEINIG WAARDE BENT" 

Geestelijk gezien is armoede een leugen. Armoede vertelt niet wíe jij bent en hoeveel je waard bent. Samen met Compassion kunnen wij al aan 560 kinderen (en hun gezinnen) vertellen wat de Waarheid is en wie zij zijn: Gods geliefde kinderen. En die waarheid maakt vrij! 

Door de samenwerking met Compassion zorgen wij ervoor dat náást gezond voedsel, scholing en medische basisvoorzieningen, de kinderen ook telkens ervaren hoeveel zij waard zijn. Alles is erop gericht een nieuwe keten te laten ontstaan: een keten van hoop. 

De kinderen krijgen niet alleen hoop, ze leren en weten dat zij waardevol zijn. Er worden tieners opgeleid tot nieuwe leiders en zo kunnen systemen veranderen. Het geloof speelt een grote rol, want wie beseft dat iedereen waardevol is, staat anders in het leven. Het doet je anders kijken naar anderen, de omgeving en zo verandert uiteindelijk een cultuur. Kinderen mogen vanuit de waarheid van Jezus opbloeien, openbloeien en een uitweg zien.

Bovenstaand artikel is ook gepubliceerd in Mozaiek Magazine, uitgave mei 2020.

Tijdens zijn preek op zondag 14 juni deed Tiemen Westerduin een oproep om een extra donatie te doen voor onze broers en zussen in Kenia. Vanwege het Coronavirus is het voor veel gezinnen bijna onmogelijk om aan voedsel te komen. Voor € 2,50 kan een gezin met 4 kinderen in Marsabit een dag eten. Er is daarop meer dan € 25.000,- gedoneerd voor onze broers en zussen in Kenia. Hoe bijzonder en mooi is dat!

Wil jij ook een noodgift overmaken voor ons Kenia-project? Klik dan hier. Meer weten over het project, bezoek dan de website van Mozaiek Kenia.