Amelius: “Je hart heeft een hartoperatie nodig, je ziel een vriend."

Na jaren een dubbelleven te hebben geleid, heeft Amelius Bos (41), deel van Mozaiek033, er zes jaar geleden voor gekozen om een volgeling van Jezus te worden. Een levensgebeurtenis die voor cruciale veranderingen heeft gezorgd. Amelius deelt zijn getuigenis over de omslag in zijn leven door de kracht van de Heilige Geest.

Dit bericht is geplaatst op 03-06-2020

Tekst: Lara Hop
Fotografie: Evelyn Koelewijn

Dromen waarmaken 
Al vanaf zijn zeventiende wist Amelius dat hij accountant wilde worden en hij wilde zo snel mogelijk carrière maken. Amelius vertelt: “Ik heb versneld het HBO én de universiteit Nyenrode afgerond, om zo snel mogelijk mijn doelen te realiseren. Op mijn dertigste had ik alles voor elkaar: een mooie vrouw en kinderen, een villa en een grote auto. Ik werd eigenaar van een middelgroot accountantskantoor. Daarmee dacht ik dat ik alles bereikt had…” 

Dubbelleven
Maar dat klopte niet... Werken stond namelijk op nummer één en alles moest binnen zijn straatje passen. Hij voelde zich gelukkig en machtig, maar hij verloor zichzelf en ging steeds meer foute dingen doen. Amelius: “Ik werd makkelijk met alcohol en met vrouwen. Het was voor mij geen probleem om een paar flessen wijn op een avond leeg te drinken. Ik was gewoon een carrièremannetje, die thuis ook nog eens veel ruzie aan het maken was. Ik was niet dienend naar mijn vrouw Mariska en wilde altijd gelijk hebben. Mijn gezin moest altijd wijken voor mijn carrière.” 

Geloven heeft Amelius wel altijd gedaan, maar alleen op religieus niveau. Amelius legt uit: “Met mijn driedelige pak ging ik twee keer op zondag naar de kerk, ik was de penningmeester van de kerk en ik bad netjes voor mijn eten. Vink, vink, een goed christen. Een cultuur van ‘voor-wat-hoort-wat’. Daarnaast had ik een heel ander leven. Op zondag was ik Vroom en op maandag was ik Dreesman. Doordeweeks was ik zeker niet met God bezig. Ik had vele ‘verborgen’ zonden.” 

De genadeklap
Amelius zijn leven bestond vijftien jaar lang uit een werkweek van ruim 70 uur. Hij had geen tijd voor zijn vrouw en kinderen en achter de voordeur was het huwelijk een drama. In de zomer van 2013 waren zij met het gezin op vakantie in Italië. Hij kreeg van Mariska zijn vrouw het boek: ‘Leven na de genadeklap’ van Arie de Rover. Amelius: “Er werd exact beschreven hoe een religieus mannetje is en hoe het leven eruitziet van een man die leeft met de Heilige Geest. Er werd een spiegel voorgehouden hoe mijn leven eruitzag. Diezelfde avond ben ik een preek gaan luisteren van Tony Campolo over bidden. Hij legde uit hoe je je tijdens het bidden volledig kon laten vullen door de Heilige Geest. Wat kan mij gebeuren, dacht ik. Ik begon met bidden en ik vroeg of de Heilige Geest mij kon vullen met Zijn liefde en kracht. 

“WAT KAN MIJ GEBEUREN, DACHT IK. IK BEGON MET BIDDEN EN IK VROEG OF DE HEILIGE GEEST MIJ KON VULLEN MET ZIJN LIEFDE EN KRACHT.” 

Ik voelde na een paar minuten dat ik in vuur en vlam stond. Ik begon te huilen en voelde pijn. Alsof er wortels van zonden uit mijn lichaam werden getrokken. Ik was helemaal gebroken en wist niet wat mij overkwam.” Vanaf dat moment is zijn leven in één klap veranderd. Wat normaal een proces is, mocht bij Amelius een ‘genadeklap’ zijn. Geen voor-wathoort-wat cultuur, maar leven uit genade. Hij ervoer hoe het was om met de Heilige Geest te leven. Ook voor zijn vrouw Mariska was dit een grote verandering. Zij kreeg een man terug die liefdevol met haar omging en dienend was. 

Vergeving
Door te blijven bidden en op God te vertrouwen is Amelius uiteindelijk volledig eerlijk geweest tegen Mariska. Amelius: “Ik kon dat niet gelijk, iets hield me nog tegen. Pas een jaar later heb ik al mijn fouten verteld. We hebben drie dagen samen gehuild en ze is ook fors boos geweest. Op dag drie heeft zij, met behulp van de Heilige Geest, mij vergeven. ‘Wie ben ik om jou niet te vergeven, als Jezus mij alles vergeeft’, zei ze! Het was daarna natuurlijk niet gelijk goed. Haar vertrouwen was geschaad en Mariska had veel innerlijke pijn. Ondertussen was er ook een geestelijke strijd. Satan staat natuurlijk klaar om je huwelijk toch kapot te maken. Maar Jezus is overwinnaar en helpt je, stap voor stap, door zo’n proces heen. Zelfs nu hebben wij nog coaching om ons te helpen om te gaan met het verleden. Elkaar beter leren kennen en begrijpen.“ 

Verliefd op Jezus 
Amelius is God intens dankbaar dat door Zijn genade hij een wedergeboorte mocht ontvangen. Amelius leeft nu een leven met de Heilige Geest en groeit nog steeds naar Jezus toe. Hij zegt: “Toen ik voor Jezus koos, voelde het alsof ik verliefd op Hem was! En als je verliefd bent op iemand, wil je tijd met die persoon doorbrengen. Ik wilde automatisch de Bijbel lezen, ik ging boeken lezen, naar conferenties en getuigde van Jezus. En wat je aandacht geeft, groeit. Dat is het mooie van volgeling zijn van Jezus. Christen zijn is niet een functie of een pak die je aantrekt: het is een nieuw DNA.” 

De Genadebron
In september 2013 ging Amelius naar de Mannendag van Vrij-Zijn. Een dag waar 600 mannen bij elkaar kwamen om Jezus te aanbidden. Na afloop van deze dag waren Amelius en vier andere mannen zo onder de indruk, dat ze die liefde die ze voelden elke dag zouden willen ervaren. Amelius: “We zijn na afloop van de Mannendag een WhatsApp-groep begonnen, waar iedereen foto’s, filmpjes, Bijbelteksten, muziek en ervaringen in kon delen. De Genadebron was geboren. 

Inmiddels zijn er meer dan 500 mensen aangesloten bij verschillende app groepen. Er kwam meer verlangen en de plannen werden groter. Maar alles op Zijn tijd. Eerst mochten we beginnen met Groei in Genade-avonden, daarna met een voedsel- en kledingbank, Opwekkingsweekenden organiseren, huisvesting voor mensen regelen, samen met Stichting tot Heil des Volks mochten we Stichting Waypoint oprichten en uiteindelijk mochten we starten met het opzetten van een interkerkelijk centrum in Bunschoten-Spakenburg. Op wonderbaarlijke wijze mocht de Genadebron het kerkgebouw de Bron kopen, dat op dit moment wordt gerenoveerd. Per eind mei gaat het centrum open. Het wordt een centrum waar iedereen welkom is. Van en voor iedereen. Een interkerkelijk ontmoetings- en bemoedigingscentrum. Met een lunchroom waar we gaan werken met mensen met een verstandelijke beperking. In het weekend wordt het centrum in de avond aan de jongeren gegeven en kunnen ze daar meer dan tien activiteiten onder één dak doen. Uniek voor ons dorp. Concerten, begrafenissen, bruiloften, verjaardagen. Het wordt een centrum voor het hele dorp.’’ 

“JE HART HEEFT EEN HARTOPERATIE NODIG, JE ZIEL EEN VRIEND. ZIJN NAAM IS JEZUS!” 

Run to the Father! 
Amelius wil afsluiten met een oproep: “Aan alle mannen en vrouwen die ook vastlopen met een dubbelleven of met een leven vol leugens: ‘Weet dat je geliefd bent. Ondanks wat je gedaan hebt, hoe erg je verborgen zonden ook zijn, er is altijd een weg terug naar de Vader. Je mag thuiskomen. Leven zonder geheimen. Je mag vallen voor de genade. Je hart heeft een hartoperatie nodig, je ziel een vriend. Zijn naam is Jezus!” (geïnspireerd door het lied: Run to the Father).

Bovenstaand artikel is ook gepubliceerd in Mozaiek Magazine, uitgave mei 2020. Onlangs heeft voorganger Arjen ten Brinke Amelius en zijn vrouw Mariska geinterviewd als onderdeel van zijn preek op 1e Pinksterdag, 31 mei 2020. Bekijk deze preek hier terug.