Jacob Vis

Hoi allemaal, ik ben Jacob Vis en 21 jaar geleden geboren in Zwolle en als kind gedoopt. Ik heb tot mijn twaalfde gewoond in het kleine dorpje Ens in de Noordoostpolder, waar ik een goede kindertijd heb gehad vergezeld door twee zussen en een broer. Op mijn twaalfde zijn we verhuisd naar Lelystad, onder andere voor de gemeente waar we heen zouden gaan: een evangelische gemeente.

Dit bericht is geplaatst op 20-09-2015

In deze evangelische gemeente kreeg ik een heel andere kant van het geloof te zien. Enthousiaste jongeren en tieners en leiders vol passie. Een grote groep die in beweging was voor Jezus. Terwijl ik mijn tienertijd in rolde, brokkelde voor mijn gevoel het hele jeugdwerk rustig weg onder mijn voeten. Ik kreeg geen antwoord op vragen die ik stelde. Desondanks bleef ik actief omdat het altijd wel gezellig was.

Na mijn middelbare heb ik 1 jaar journalistiek gestudeerd. Dit was geen groot succes en ben ik dus weer mee gestopt. Daarna ben ik op Royal Mission School beland. Hoe? Ik kreeg er steeds meer over te horen op “miraculeuze wijze”. Ik heb vrij laat de stap genomen om het vormingsjaar te gaan doen. Diep van binnen was dit misschien al mijn keus voor God. “Als er ene God bestaat dan zal dat wel tijdens dit jaar zichtbaar worden”.

Toen ik terechtkwam op Royal Mission School liep ik een soort Disneyland binnen. Wauw! Ik dook in alles wat ik tegenkwam. Genezing? Gaaf! Bevrijding? Ik zeg doen! Discipelschap? Super! Na een paar weken kwam dan ook het hoge woord eruit. Terwijl ik aan het bidden was met twee vrienden gaf ik mijn leven aan Jezus. Mensen merkten meteen aan mij op dat er iets was veranderd, ik keek anders en straalde. Maar dat was niet omdat ik gelukkig was omdat ik goed bezig was of zo, nee dat was omdat er Iemand is die met mij goed bezig was en is! Het vormingsjaar heb ik gebruikt om God te leren kennen op veel verschillende manieren en zal een basis zijn voor de rest van mijn leven.

Na dit intense jaar ben ik de opleiding hbo theologie begonnen, terwijl ik weer rustig met beide benen op de aarde terechtkwam. Op kamers, nieuwe vrienden, studentenvereniging, enzovoort… Lelystad begon steeds meer achter mij te liggen en Ede werd mijn thuis.

Tijdens de bijbelschool ben ik al bezig geweest met de doop, maar is het er nooit van gekomen. Terwijl ik mijn leven in Ede aan het opbouwen was, ben ik ook op zoek geweest naar een thuiskerk. In de twee jaar dat ik in Ede woon heb ik er bijna elke kerk bezocht denk ik (en dat zijn er heel wat). Toen ik in Mozaiek0318 terecht kwam voelde ik mij meteen thuis! Dit was een plek waar je kon komen zoals je bent. Dat zeiden ze niet alleen, maar dat voelde ik aan alles. De drempels om te dopen waren hiermee ook weggenomen, ik wil kopje onder, wat mijn verhaal ook wordt en hoe ik ook ben: het is ook voor mij!

Op Royal Mission School heb ik ontdekt en ervaren dat Jezus echt gigantisch van mij houdt en Zijn leven er voor over had om mij te redden. Wauw. Die roep van God heb ik toen beantwoord, en dat antwoord wil ik nu bekrachtigen door mij te laten dopen in navolging van Jezus.