Tips - bezoek de zieken

Ziek zijn. Voor iedereen zal het anders voelen. Soms is het misschien klein, onschuldig. Soms groots, heftig en heel verdrietig. Maar soms maakt dat geen verschil voor het gevoel wat je erbij hebt. Ziek zijn is niet leuk! Ziek zijn vraagt om hoop, om bemoediging. Dit is precies wat we willen uitstralen naar onze zieken. Laten we onderstaande tips van harte nemen en het omzetten in een praktische handeling. Doe je mee?

Dit bericht is geplaatst op 19-03-2021

Tip 1:

Schrijf een kaartje

Soms is het best lastig om een boodschap onder woorden te brengen als iemand ernstig ziek is. Terwijl zij net op zo’n moment misschien wel extra behoefte hebben aan menselijk contact en meeleven. Hieronder volgen enkele schrijftips die zouden kunnen helpen:

1. Iéts van je laten horen is altijd beter dan niéts van je laten horen
Misschien herken je deze zin wel: “Ik vind het zo erg, ik weet echt niet wat ik moet schrijven of zeggen”. En dan doe je vaak maar niets. Het komt voor dat ernstig of langdurig zieke mensen, soms niets meer van bepaalde vrienden en bekenden horen. Meestal is niet eens uit desinteresse, maar simpelweg omdat mensen het zo moeilijk vinden om de juiste woorden te vinden.

2. Gebruik woorden die je gevoelens weergeven en realiseer je voor wie je schrijft
Schrijf op wat je ook zou zéggen. Laat je hart spreken en vertel hoe je je voelt in de situatie. Je mag best vertellen dat je van slag bent en bezorgd. Ook de zin ‘Hier heb ik geen woorden voor’ kan uitdrukking geven aan hoe je je voelt. En verplaats je ook in de persoon aan wie je schrijft. Wat zou jij in zo’n geval fijn vinden om te horen?

3. Bijbeltekst
Het is mooi om hier ook biddend mee bezig te zijn. Bid gericht voor de persoon die je een kaart wilt sturen. Vraag God of Hij je een tekst in gedachten wil brengen die bemoedigend is voor de zieke. Hieronder een aantal Bijbelteksten die bemoedigend kunnen zijn in tijden van ziekte:

  • Jesaja 41:10

Wees niet bang, want Ik ben bij je, vrees niet, want Ik ben je God. Ik zal je sterken, ik zal je helpen, je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.

  • Matteüs 11: 28-30

Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.

  • Psalm 4:9

In vrede leg ik mij neer en meteen slaap ik in, want u, Heer, laat mij wonen in een vertrouwd en veilig huis.

  • Psalm 34:19

Gebroken mensen is de Heer nabij, hij redt wie zwaar wordt getroffen.

  • Psalm 39:8

Wat heb ik dan te verwachten, Heer? Mijn hoop is alleen op u gevestigd.

  • Psalm 91:1-2

Wie in de beschutting van de Allerhoogste woont en overnacht in de schaduw van de Ontzagwekkende, zegt tegen de Heer: ‘Mijn toevlucht, mijn vesting, mijn God, op u vertrouw ik.’

  • Psalm 147:3

Hij geneest wie gebroken zijn en verzorgt hun diepe wonden.

Wil je meer lezen over deze kaartenactie en een kaartje sturen naar 1 of meer van onze zieke gemeenteleden? Klik dan hier. 

Tip 2:

Als mensen langdurig ziek zijn is het ook erg verrassend om naast kaarten, andere dingen te ontvangen. Denk eens aan een paar magazines, wat lekkers, puzzelboekjes of een prachtige bos bloemen.

Tip 3:

Het kan ook zijn dan een vriend of bekende wat langere tijd in het ziekenhuis moet verblijven. Juist in deze tijd, wanneer je zo weinig bezoek kunt ontvangen, is extra aandacht zo gewenst. Bijna elk ziekenhuis heeft een digitale kaartenservice. Je kunt dan via de website van het ziekenhuis een kaart laten bezorgen. Deze service is vaak gratis.